Erti Sebuah Perkahwinan

Written by Einzafeera 4 comments Posted in: , ,


Sungguh pantas masa berlalu. Seperti baru kelmarin saya menamatkan persekolahan di Sekolah Agama Menengah Rawang. Dan seolah-olah baru semalam saya menamatkan pengajian ijazah sarjana muda saya di USM.


Tanpa saya sedar teman-teman bergelak ketawa, suka duka menempuh kehidupan, susah senang berdepan dengan cabaran telahpun berhijrah ke kehidupan lain yang boleh disifatkan sebagai kehidupan untuk orang-orang yang dah sampai 'seru'.

Ya, itulah dia Perkahwinan..

..Perkahwinan sebenarnya menggabungjalinkan antara cinta, kasih sayang, tanggungjawab dan peranan.

Seseorang pernah berkali-kali bertanya apakah perasaan saya tatkala melihat member-member mendirikan rumahtangga.

Oh ya apa ya perasaan kamu bila melihat member-member kamu punya majlis?

Tentu sahaja, saya begitu gembira melihat mereka tambah-tambah lagi mereka adalah teman rapat saya. Rasa macam tak percaya pun ada juga. Nak-nak pulak ada yang telahpun melahirkan cahaya mata. Hai dah jadi ibu ye korang..

Pada yang belum bersedia, pelajarilah ilmu rumahtangga terlebih dahulu. Pada yang belum bercalon berusahalah mencari, memikat dan berdoa kepada yang maha Kuasa. Pikatlah dengan hati sebab apa yang datang dari hati akan sampai juga ke hati.

Dan yang paling penting, terimalah seseorang, seadanya. Kebaikannya disyukuri, kekurangannya diredhai..


p/s: bagi yang belum cukup umur sila hayati apakah tujuan sebenar berumahtangga? kalau tak dapat jawab, ampa pi tuntut ilmu dulu naa..

Read more

Entri mengantuk

Written by Einzafeera 2 comments Posted in: ,


Salam ceria.


Entri ini saya tulis dalam keadaan yang teramat mengantuk..

Sila jangan baca ya..

Setelah beberapa jam mengadap tesis, otak saya jadi lemah. Mungkin sel-sel neuron saya sudah tidak mahu bekerja lagi. Mungkin mereka mahukan suppliment kot..Aik kan tadi saya dah bagi Softgel Salmon Oil Omega-Gold? Kandungan DHA (Docosa Hexaenoic Acid) sangat tinggi tau. Haisy..Apakah photon-photon dari cahaya lampu sedang berperang dengan dengan neuron saya sehingga neuron saya malas nak buat kerja? (Teori apa ini? Jangan percaya)

"Akak tak minat tulis tesis sebab tu selalu merungut.." Teringat kata-kata dari adik saya, Muiz.

Yes. exactly. Saya memang tak minat tulis tesis.

Umi mencelah, "Control your mind..Never give up..master your thinking"

Oh umi..seorang ibu yang sentiasa menaikkan semangat anak-anaknya. You know me well, Umi..

Yaa..sebenarnya kita boleh control kita punya minda. Dari lemah tukar kepada semangat. Dari malas tukar kepada rajin. Dari benci tukar jadi sayang. Oh yes! Saya SUKA tulis tesis.

Dan ia betul-betul menjadi. Sekarang sudah terbukti yang kite boleh menguasai pemikiran kita sendiri. Tak percaya? Cubalah..


Ps: Mata saya dah tak mengantuk.


Read more

Status di FB

Written by Einzafeera 3 comments Posted in: ,

[foto: ade sesiapa mahu ajar saya mengait macam ni tak?]

Kadang-kadang saya tersenyum sendiri melihat status rakan-rakan di FB.

Kadang-kadang saya mengerutkan dahi tatkala terbaca bait-bait ayat di FB mereka.

Kadang-kadang hati saya terpaut dengan madah kata-kata di FB sana..

Tapi apakah tujuan sebenar kita update status kita di FB?

Sekadar seronok2?

Atau ingin menyampaikan sesuatu?

Atau sekadar syok sendiri dek demam FB?

Atau ingin mencetuskan suasana havoc di page sendiri?

Ya..pastinya kamu punya pendapat tersendiri bukan?

Tapi kadang-kadang ada yang mencarut bagai di FB itu. Fuh...inilah part yang paling saya tak boleh tahan. Hai..kamu tak tahu ke kata-kata kesat tu sedikit sebanyak dah cerminkan sifat2 kamu?

Dan lagi paling best ramai pulak couples di FB tu sebok membalas komen dangan perkataan-perkataan yang meloyakan. Erk. Please la takkan nak pamir satu dunia yang korang tu tengah hot berchenta?

Jagalah adab kamu dari sudut itu ya..

Tak susah pun..

Bukan hipokrit di FB tapi cubalah menjaga adab dan tatasusila demi keperibadian seorang muslim..

Read more

Make me Strong

Written by Einzafeera 0 comments Posted in:


I know I’m waiting
Waiting for something
Something to happen to me
But this waiting comes with
Trials and challenges
Nothing in life is free
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day I’ll be ok
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
Help me find my way

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

I know I’m waiting
Yearning for something
Something known only to me
This waiting comes with
Trials and challenges
Life is one mystery
I wish that somehow
You’d tell me out aloud
That on that day you’ll forgive me
But we’ll never know cause
That’s not the way it works
I beg for your mercy

My Lord show me right from wrong
Give me light make me strong
I know the road is long
Make me strong
Sometimes it just gets too much
I feel that I’ve lost touch
I know the road is long
Make me strong

Read more

Saya ke Laut

Written by Einzafeera 4 comments Posted in: ,


Lame sungguh saya tidak menulis dan lama sungguh saya tidak membaca. Adakah tulisan saya kali ini menjadi sedikit cacat?

Ya! Suara kecil hati saya tolong jawabkan.

.....

.....

.....

Ok nampaknya untuk tulis artikel 'saya ke laut' tiada idea la...hehehe.

So, kesimpulan yang dapat dibuat;

kurang membaca = tidak boleh menulis.


Read more

Cinta

Written by Einzafeera 3 comments Posted in: ,


Apakah itu Cinta?


Definisinya terlalu meluas.

Pada saya, Cinta adalah motivasi terbaik untuk manusia.

Tanpa Cinta jiwa manusia itu kosong.

Dengan Cinta hati manusia akan tenang.

Dan kita tidak akan merasai indahnya Cinta, andai tiada Cinta buat yang Maha Esa


Read more

Refresh Hati

Written by Einzafeera 0 comments Posted in: ,




Bertemu kembali setelah sekian lama tak memberi sebarang komitmen terhadap blog sendiri.

Tadi saya jalan-jalan kat iLuvislam.com. Ingin sekali rasanya nk share sebuah artikel disini..

Bila kita memulakan sesuatu..
Kadang-kadang kita lupa letakkan niat
Kadang-kadang kita lupa baca Bismillah
Sebab tu bila ada masalah,
Kita cepat menyerah.


Bila kita berniat..
Kadang-kadang kita lupa letakkan usaha,
Kadang-kadang kita tunggu disergah baru hendak mengolah,
Sebab tu bila kerja tak menjadi,
Kita mula angkat kaki...

Bila kita berusaha..
Kadang-kadang lupa pula hendak berdoa,
Siang malam kerah tenaga dan masa...
Sebab tu bila kerja masih tak sempurna,
Kita mudah putus asa.

Bila kita berniat, berusaha dan berdoa...
Kadang-kadang kita lupa pula untuk bertawakkal pada Yang Esa.
Bertawakal pun pada bicara tapi di hati masih buta.
Sebab tu bila dilanda masalah,
Kita marah tak tentu hala...

Bila kita berniat, berusaha, berdoa dan bertawakal...
Kadang-kadang kita tetap alpa,
Nak sebut Alhamdulillah pun payah,
Berdoa pun sekali sekala,
Bersyukur sekejap cuma..

Sebab tu bila kita berjaya,
Allah datangkan ujian dan musibah...
Supaya kita ingat dan kembali ke jalan redha,
Tetapi kita kecewa sampai mencari jalan mudah..
Membenci diri memusuhi nadi.


Sedangkan..
Kita manusia ciptaan Allah,
Bernafas di udara yang sama,
Bila lemah Allah itu ada,
Bila derita Allah itu bersama,
Senang, susah, sedih, gembira..

Allah takkan lupa pada langkah kita.
api sememangnya lahiriah kita,
Kadang-kadang lebih suka dipuji,
Sebab itu kita jarang memuji Yang Maha Terpuji,
Kadang-kadang lebih suka dicintai,
Sebab itu kita lupa menyintai Yang Maha Menyintai,
Kadang-kadang kita lebih suka menyendiri,
Tapi lupa Allah sedang memerhati.

Sebab itu teruskanlah bermuhasabah pada pencipta,
Kerana dalam firman Allah;

"Bagi tiap-tiap seorang ada malaikat penjaganya silih berganti dari hadapannya dan dari belakangnya, yang mengawas dan menjaganya (dari sesuatu bahaya) dengan perintah Allah. Sesungguhnya Allah tidak mengubah apa yang ada pada sesuatu kaum sehingga mereka mengubah apa yang ada pada diri mereka sendiri. Dan apabila Allah menghendaki untuk menimpakan kepada sesuatu kaum bala bencana (disebabkan kesalahan mereka sendiri), maka tiada sesiapapun yang dapat menolak atau menahan apa yang ditetapkanNya itu, dan tidak ada sesiapapun yang dapat menolong dan melindungi mereka selain daripadaNya. (Ar-Ra'd:11)"


Kerana itu..
Pada masalah harus bersabar dan redha
Pada ujian harus tabah dan teguh
Pada kegagalan harus usaha, doa dan tawakkal
Pada kejayaan harus usaha, doa dan tawakkal..


Sama tetapi tidak serupa,

Kerana kejayaan di dunia bukan pengukur kejayaan di sana
Kekayaan harta di dunia bukan jaminan kebahagiaan di sana
Kesusahan dan penderitaan di dunia belum tentu bersambung di sana
Kealpaan kita di dunia pasti menjadi kesakitan kita di sana


Di sana itulah yang perlu kita kejar,

Agar dunia mengikuti dengan redha...


Di sana,

Akhirat yang pasti.
Syurga yang terindah,
Atau
Neraka yang menyala!

Read more

Blog Bersawang

Written by Einzafeera 2 comments Posted in: ,


wah..kesiannya blogku ini..dah lama saya tidak menjaganya dengan rapi. Idea-idea yang terkumpul dahulunya telah pun terpendam di dalam hati.


Sejak2 menyibukkan diri dengan kerjaya baru ni, jarang betul idea tu timbul untuk menaip sesuatu di blog.

hm...tunggulah lagi beberapa minggu, pasti idea tu bakal muncul...

sebenarnya saya teringin sekali nak share dengan semua isi sebuah buku yang dah lama saya baca. 'If you think you can!'. Sekali baca pasti nak baca lagi. Saya betul bersemangat tatkala membaca bait-bait ayat si penulis buku ini...Tapi tengok dululah. Ada masa terluang, akan saya share dengan semua.

Salam ceria untuk anda!

Read more

Meniti hari-hari 3-4 minggu ini, saya mengalami kesempitan waktu. Ke sana dan ke mari, buat itu dan ini, sungguh waktu sangat sedikit bagi saya..


Hati saya betul-betul sejuk tatkala membaca bait-bait ayat Hilal Asyraf.

Tetapi kita kene ingat, sempit kita adalah kerana kita terisi.

Dan setiap ruang kehidupan kita yang diisi sehingga rasa sempit itu, ianya adalah dibayar oleh Allah SWT.

"Sesungguhnya Allah telah membeli dari orang-orang yang beriman akan jiwa mereka dan harta benda mereka dengan (balasan) bahawa mereka akan beroleh Syurga" Surah At-Taubah 111.

Sungguh, masa-masa yang telah dikorbankan untuk Allah itu, adalah masa-masa yang menjadi cagaran untuk kita ke syurga sana.

..kesempitan waktu ini benar-benar membuat saya lebih menghargai waktu. Ibarat 5 minit itu saya bahagikan kepada jarum saatnya. Bermakna, saya ada 300 saat. Mungkin bagi orang lain, apalah sangat dengan jarum saat itu tetapi tidak bagi saya. 1 saat itupun sudah cukup bermakna untuk melakukan sesuatu.

Teringat sangat kata-kata seorang sahabat 'kembarku', "Yang penting kualiti, bukan kuantiti".

Yaa..kualiti..

Jadi, adakah kamu juga mengalami kesempitan waktu?

"Jadikanlah ia bermakna.."


P/S: Syukur sangat-sangat saya memiliki orang-orang sekeliling yang begitu memahami...

Read more

Kehidupan Baru

Written by Einzafeera 5 comments Posted in: ,

(music: Rindu pada Mu-Yasin)

Bismillahirrahmanirrahim.

Selesai sudah seminggu lebih bertugas sebagai tenaga pengajar untuk anak-anak Uitm. Pertama kali menjejakkan kaki ke dalam kelas untuk mengajar, bermacam-macam tekaan bermain-main di kepala. Tapi teringat sangat kata2 sahabat baikku sarahanim, "ko kalo nak ngaja dan nak bagi diorang paham, kene ngaja macamana ko suka orang ngaja kat ko dan bagi ko paham". Wah itulah dia kata-kata seorang cikgu.

Time saya mengajar, bila students tu mengangguk2 dan tanya balik soalan demi mengukuhkan kefahaman diorang, saya rasa seronok sangat. Tapi itu untuk chapter 1 jelah..semalam saya mengajar chapter 2, diorang tu siap garu-garu kepala dan buat muka blur je..terdetik jugak dalam hati ni macamana la nak bagi diorang faham chapter tu..padahal dulu saya belajar fizik lagi la blur dari chapter 1st sampai chapter last. hahaha.

Dan yang paling best, students ni respect lecturers lah. Walaupun satu kelas tu semuanya lelaki dan saya seorang je perempuan tapi mujurlah diorang dengar kata. Tapi macam biasalah awal2 ni memang baik, nanti dah nak sampai tengah2 sem mesti diorang nakal punyalah. Tapi nakal budak umur 18 tahun ni takdelah macam budak sekolah menengah kan..

Sakit tekak ni takyah cakaplah. mana taknya jadual punyalah pack, dahtu kite sorang je yang bercakap kat depan. Kesian tekak ni..

Itu jelah serba sedikit tentang kehidupan baru saya ni..nanti free2 saya taip lagi..




p/s: Buku ni saya dah beli lame dah..tapi baru je baca separuh. Menarik jugak isi dalamnye..dari tak tahu kita jadi tahu.

Read more

Komitmen baru

Written by Einzafeera 7 comments Posted in: ,

[wanita tersebut bukan saya. hehe]
Assalamualaikum

Kerja-kerja meng-update entri akan tergendala untuk seketika. Tetapi saya akan sedaya upaya menaip beberapa peranggan untuk tatapan semua.

Kini saya dengan rasminya akan bertugas sebagai lecturer di Uitm Penang. Mengajar fizik untuk bebudak diploma yang amik civil dan mechanical engineering. Walaupun beban mengajar tak seberat lecturer yang permanent, namun jadual yang diberikan agak pack.

Namun kerja-kerja tesis saya akan berjalan seperti biasa..

Apepun good luck untuk semua rakan-rakan yang sedang bekerja dalam bidang masing-masing. Tak kisahlah kamu bekerja dalam bidang apa sekalipun, yang penting kite minat dan sukakan kerja kita itu.

Selamat berjuang ya!

Read more

Mahu jadi suri rumah sahaja

Written by Einzafeera 8 comments Posted in:


Tiba-tiba macam nak update blog jap selepas penat memerah otak untuk kerja-kerja saya ni..


Petang tadi saya jalan-jalan kt blog saifulislam.com. Baca punye baca jumpe satu tajuk artikel yang macam best. Anakku Mahu Kahwin! (Sekali tengok tajuk, pasti hati tertarik nak baca kan?)

Anak-anak ustaz ni memang bijak-bijak dan matang. Bayangkan, baru berumur 6 tahun boleh terfikir nak kawin dengan siapa. Nak-nak pulak dia jadikan Abi dan Umminya sebagai role model.

Wow.

Kagum betul saya melihat beliau mendidik anak-anaknya. Seorang yang teramat busy kesana kemari dengan komitmen kerja dan mempunyai seorang isteri yang bertugas sebagai doktor tetapi didikan kepada anak-anak tidak sesekali ditinggalkan.

Saya begitu kagum dengan mereka.

Tiba-tiba saya merenung ke luar jendela and start thinking about my future...

"Nazwa, let's say yg kite nanti kerja dari 9 to 5. then time dah sampai rumah anak2 kite dah nak masuk tidur dah pun. Dahtu bile kite nak spend mase ngn diorang?"

"Yup. Time tu kite dah penat. Nak masak lagi..rumah lagi.." beliau tambah apa-apa yang patut.

"Camtu weekend jela nak luangkan masa betul2.." saya bagi solution yang tak berapa best.

"Sebab tula aku bercita-cita nak jadi suri rumah full time. Nak tengok anak2 tu 24 hours." beliau begitu excited dengan kerjaya suri rumah tu.

"Dahtu tu napa ada planning nak sambung phd?" hairan saya dengan cita-cita beliau.

Last-last kami hanya gelak-gelak tanpa jumpa jawapan yang pasti.


p/s: tiba-tiba terfikir pasal future..

Read more

Secebis Lukisan saya

Written by Einzafeera 5 comments Posted in: ,

Suatu ketika dahulu, saya begitu terpengaruh dengan kartun-kartun islamic yang dilukis oleh orang-orang berseni di bumi anbiya' sana.

Komik Al-fityan. Sebuah wacana dakwah islami yang disampaikan dalam bentuk yang lebih kretif.

Kebetulan dua orang dari pelukis Al-fityan meng-add saya di facebook. Maka saya pun meng-klik-klik lah lukisan-lukisan mereka yang dipamerkan di dalam blog.

"Eh macam simple pulak lukisan ni. Why not aku try", getus hati kecil saya.

Oleh kerana memang dilahirkan tidak berbakat dalam dunia lukisan dan kekurangan daya imaginasi (sebab tu failed paper mechanics), maka saya sekadar meniru lukisan-lukisan mereka yang tertera di screen laptop saya.

Habuk pemadam tu toksah nak dok cakaplah. Kesian betul pemadam rumet saya. Habis botak dikerjakan saya. (Hampir 2 tahun kehidupan tidak berpemadam dan berpencil case)

[susah jugak nak kasi lukisan tu nampak cute]


[saya tengah konpius nak buat mana satu dulu. Ni kira sy pakai contact lens la kunun2 padahal allergic]

Oh ya, kalau anda berminat nak lihat-lihat lukisan mereka dan dapatkan mesej2 dakwah untuk kebaikan bersama, silalah klik sini ya. Link-link krew al-fityan pun ada kat situ. Selamat 'jalan-jalan' di blog mereka ya!



Read more

Nak bahagia tak?

Written by Einzafeera 0 comments Posted in: ,


Banyak idea sebenarnya nak update entri tapi writing skills dah kian merosot. Gara-gara kurang membaca punya pasal la ni...

Tadi saya selak-selak helaian demi helaian sebuah buku. Tiba-tiba bibirku mengukir sebuah senyuman dek tertawan dengan sebuah mutiara kata.

"Orang yang bahagia itu selalu menyediakan waktu untuk membaca, kerana membaca itu sumber hikmah,

menyediakan waktu untuk tertawa, kerana tertawa itu muziknya jiwa,

menyediakan waktu untuk berfikir, kerana berfikir itu pokok kemajuan,

menyediakan waktu untuk beramal, kerana beramal itu pangkal kejayaan,

menyediakan waktu untuk bermain (bersenda), kerana bermain itu akan membuat muda selalu,

dan

menyediakan waktu untuk beribadat, kerana beribadat itu adalah ibu dari segala ketenangan jiwa"



sumber: Dr. HM Tuah Iskandar al-Haj, Membina Hati Bahagia (Karya Bistari, 2009)



p/s: CINTA adalah motivasi terbaik bagi manusia.

Read more

Everything's gonna be okay

Written by Einzafeera 2 comments Posted in:

Lagu kegemaran buat masa ni..cam best pulak layan lagu ni..

video

Ketika mimpimu yg begitu indah,
tak pernah terwujud.. ya sudahlah
Saat kau berlari mengejar anganmu,
dan tak pernah sampai.. ya sudahlah (hhmm)

Apapun yg terjadi,,
ku kan slalu ada untukmu..
Janganlah kau bersedih..
coz everything's gonna be OKAY


yo.. Satu dari sekian kemungkinan
kau jatuh tanpa ada harapan
saat itu raga kupersembahkan
bersama jiwa, cita, cinta dan harapan

Kita sambung satu persatu sebab akibat
tapi tenanglah mata hati kita kan lihat
menuntun ke arah mata angin bahagia
kau dan aku tahu, jalan selalu ada


juga ku tahu lagi problema kan terus menerjang
bagai deras ombak yang menabrak karang
namun ku tahu.. ku tahu kau mampu tuk tetap tenang
hadapi ini bersamaku hingga ajal datang


Sempat kau berharap keramahan cinta,
tak pernah kau dapat.. ya sudahlah
yeeah.. dengar ku bernyanyi.. lalalalalala..
heyyeye yaya dedudedadedudedudidam..
semua ini belum berakhir


satukan langkah.. langkah yg beriring!
genggam hati, rangkul emosi!


Genggamlah hatiku, satukan langkah kita


Sama rasa, tanpa pamrih
ini cinta.. across da sea
peluklah diriku.. terbanglah bersamaku, melayang jauh.. (come fly with me, baby)


Ini aku dari ujung rambut menyusur jemari
sosok ini yg menerima kelemahan hati
yea..aku cinta kau.. (ini cinta kita)
cukup satu waktu yes.. (untuk satu cinta)

satu cinta ini akan tuntun jalanku
rapatkan jiwamu yo tenang disisiku
rebahkan rasamu.. untuk yg ditunggu
BAHAGIA.. HINGGA UJUNG WAKTU..

Read more

Menjawab soalan kanak2

Written by Einzafeera 4 comments Posted in: ,

Bismillahirrahmanirrahim..

Harini saya berada di kampung halaman tercinta. Serendah. Tak tau kenapa penduduk zaman dahulu menamakan kawasan ni serendah. Nak cakap rendah, x pernah pulak rumah saya banjir. Entah.

Lepak-lepak dengan family memang best. Tambah2 sekarang ni cuti sekolah. Tapi rumah saya ni sunyi sepi la pulak.. Susah nak lengkap semua beradik..bile raya baru complete.

Sedang saya berbual rancak dengan ummi saya, si bongsu, izyan mencelah..

"umi, anak luar nikah tu ape?"

ok..kami terkedu..telinga kuali betul budak kecik darjah 3 ni..saya dan ummi baru sahaja memperdebatkan tentang nasib anak luar nikah di malaysia. Memang sadis bile dengar mereka tak boleh buat pinjamam PTPTN. IC pun color lain. Takde bin/binti. Oh malu betul kalau orang tahu mereka anak luar nikah. Namun apakan daya, ibubapa punya kerja, anak tanggung semua.

"umi, jawablah soalan izyan tu.." akhirnya saya bersuara sambil sengih-sengih kambing.

"Hmm..budak kecik ni xkan faham la zafirah..." ummi pun senyum kambing sambil kenyit2 mata.

Oh adikku. Bijak betul kamu ya..mencelah orang2 tua berborak. Akak pun x tau macam mane nak explain kat izyan.

Perbualan saya dan ummi diteruskan..

tiba-tiba..

izyan: abang ipar? abang ipar tu ape?
saya: izyan rase?
izyan: erm abang tiri..
saya: abang tiri tu ape?
izyan: abang yang jahat...

HAHAHA. moga izyan tak dapat abang ipar yang jahat yea..

saya nak kongsi satu pesanan imam Al-Ghazali

"Jika kita ingin anak kita menjadi soleh, bijaksana dan berguna, berikanlah ia makanan daripada rezeki yang halal sejak ia lahir. Makanan yang halal selain menjadikan anak kita berguna, boleh menjadikan mental mereka pintar dan cerdas. Sebaliknya anak akan menjadi derhaka terhadap kita jika ia diberikan makanan yang haram dan kotor."

Read more

setitis air mata

Written by Einzafeera 8 comments Posted in:

Bismillahirrahmanirrahim.


Blog ni tempat luahan kan? Boleh tak kalau saya nak meluahkan sesuatu? Kalau saya meluahkan rasa tak puas hati apa pula kamu fikir kan?

Entahlah...macam ada yang tidak kena sahaja..kenapa ya?

Puas saya fikir..banyak jawapan yang saya senaraikan..semuanya betul pulak tu.

Dahtu? Apa yang tak kenanya??

Saya rasa saya tak memusuhi sesiapa pun. Tapi kenapa gelombang negatif tu selalu datang? kenapa hari-hari menggangguku...apakah? Apakah? APAKAH?

Entahlah..

Penat.

Letih.

Tak mampu untuk berfikir positif lagi dah.

Perlu ke saya turut sama diheret masuk ke dalam 'mimpi' itu??

Saya dah penat. minda jammed. Hanya bisa membatukan diri...

Entah..

Sampai bila mahu menepis?

Entah...

Semoga benda-benda 'remeh' ni tak mengganggu kerja2 research dan tesis saya.

Read more

Selesai

Written by Einzafeera 6 comments Posted in: ,

Salam ceria..

Entri kosong sekadar bebelan petang.

Alhamdulillah saya baru saja selesai menyudahkan satu kerja. Tempoh yang diberikan pun seminggu sahaja. Walaupun terkejar-kejar dengan dateline, namun akhirnya siap juga.

Sebenarnya saya di offer membuat soalan bahasa melayu UPSR untuk sistem e-learning Score A. Bunyi senang tapi sebenarnya agak rumit sebab BM bukan bidang saya. Dah lama tinggal. Kalau mereka bagi Mate atau Sains mungkin laju sikit saya siapkan. Nak-nak pulak bukan boleh main hentam create soalan. Kene ikut skema dan tajuk yang telah ditetapkan.

Ribuan terima kasih kepada kawan2 yang sudi bantu saya dalam menjana idea2 best, betulkan tatabahasa, dan tolong buat soalan. Thanks korang! Jasa korang x kan ku lupakan.

Paling terharu dengan bantuan adik 2nd saya, Muizzuddeen a.k.a Udin. Thanks sebab tolong lukis kartun Si Tanggang, kartun Rusa yang tersepit kakinya dan banyak lagi la..dahla kartun tu tertinggal kat rumah, dan udin terpaksa patah balik dari petaling jaya ke serendah selepas habis kerja pakai moto lak tu. ishk3 kesian betul..tapi xpe, awak laki. haha. kalau kat rumah tu ada scanner tak payah susah2 patah2 balik. Nantila saya beli satu untuk rumah.

(antara gambar yg dilukis udin)

Erm, orang cakap rezeki jangan ditolak. time saya dapat offer buat soalan ni, sy diberitahu satu page=RM20. Maksimum 16 pages. Tapi kadang2 consultant yg judge soalan tu boleh je reject kite punye content kalau x menepati standard budak darjah 6.

Tapi saya saje je bagi soalan konfius2 kasi budak2 yang guna score A tu perah otak sket. sebab dulu saya pernah ngaja tusyen. Bile tengok budak2 tu laju semacam je jawab soalan yang saya dah penat-penat buat, saya rasa tercabar. hehe. Kebetulan kanak2 yang guna score A tu anak2 orang berduit dan cerdik2...so, buat apa parents bayar mahal2 untuk soalan yang kacang kan? tu teori saya sajelah...kalau salah tolong tegur ye..

Oklah.

Daaaa....

Read more

Apa yang wanita mahukan [Part 1]

Written by Einzafeera 7 comments Posted in:

Salam ceria semua..

Terima kasih kerana masih setia membaca walau entri kejap timbul kejap tenggelam.


'Apa yang wanita mahukan dari seorang lelaki' atau 'apa yang wanita pandang terhadap seorang lelaki'.

Ohh tajuk yang telah di suggest oleh rakan di Lab. Complicated nak explain tajuk ni ok.

Adakah wanita memandang rupa paras? Atau wang ringgit? Gagah perkasa? Kasih sayang? Atau cukup dengan hanya budi bahasa?

Sebenarnya lain orang lain citarasanya. Bergantung kepada individu itu sendiri. Kene tengok jugak background wanita tu macam mana. Wanita itu pulak duduk dalam environment macam mana. Semua faktor-faktor inilah yang mempengaruhi ciri-ciri idaman mereka.

Tapi wanita tetap wanita. Asas sama. Apa yang mereka mahukan lebih kurang serupa.

Wanita itu lebih cenderung dibimbing. Bukan membimbing. Terutama bab agama. Sebab itulah kebanyakan wanita akan memilih lelaki yang bisa membimbing mereka. Saya pernah bertanya kat kawan saya, "kenapa kau x terima je mamat tu? Bersungguh aku tengok dia". Kawan saya jawab, "aku bukan memilih za..tapi satu hari aku ternampak dia ponteng puasa. Takkan orang macam tu kot untuk aku pilih jadi suami? Sape nak bimbing aku dengan anak-anak aku nanti?". Begitula cerita part2 membimbing ni..tengok betapa kaum hawa ingin dibimbing!

TAPI..

Cara nak membimbing pun ada tekniknya..Setengah wanita suka cara lembut atau indirect dan setengah wanita suka secara direct atau straight to the point. Tapi berdasarkan pemerhatian saya terhadap kawan-kawan sekeliling, mereka lebih tidak suka cara yang terlalu direct. Percayalah, semakin direct, semakin degil jadinya. haha.

Lagi?

Wanita cenderung meluahkan masalahnya kepada lelaki. Itu fitrah semulajadi. Bukan sebab dia tidak ada kawan-kawan perempuan yang boleh dengar masalah mereka. Sebenarnya kawan-kawan dia dah dengar dah, tapi si wanita ni nak jugak meluahkan kat insan bernama lelaki. So, kamu yang lelaki wajib jadi pendengar setia. Tak payah susah2 memerah idea nak bagi solution sebab wanita tu meluahkan masalah sekadar untuk melegakan hati sendiri sahaja. Cukuplah sekadar memberi moral support untuk menaikkan kembali semangat mereka. Tapi kalau orang tu betul2 nak dinasihati, jangalah pulak kamu yang lelaki ni tiba2 jadi pendengar setia pulak..

Senang kan golongan hawa ni? Simple tapi complicated nak faham.

[Bakal bersambung...banyak lagi info2 yang best. tunggu....]

Read more

Berpuasa dari Facebook

Written by Einzafeera 6 comments Posted in:


Berpuasa dari ber-facebook. Itulah tajuk yang bakal saya kupas sebentar lagi.


Cewah macam preview berita terkini pulak

Bulan lepas, saya pernah berkata didalam hati, "hmmm..start ujung bulan mei sampai bulan 7, aku nak kurangkan aktiviti berfacebook lah. Kalo dok ngadap facebook 24 hours mau tak grad ni..."

Itulah yang terdetik di dalam hati saya gara-gara gejala 'M' melanda diri. Memang menguji betul kalau universiti provide wireless dan free pulak tu. Takkan nak biar internet tu x digunakan kan? hehe.

Tup-tup laptop saya rosak. Memang berhikmah betul laptop tu rosak...dia tanak saya ngadap internet 24 hours kot? Actually laptop tu saya baru beli time raya tahun lepas. Haritu tetiba screen blinking. Mungkin sebab masuk air kot..entahlah..semoga orang tukang baiki laptop tu dapat sembuhkan laptop saya tu cepat2.

Saya ni pengguna tegar laptop tau. Tak keruan kalau takda laptop. Haha. Maka sekarang, saya pinjam laptop Abah. Sengaja saya taknak register USMHotspot. Kunun2 nak 'berpuasa' dari ber-facebook. Paling ajaib kerja saya bergerak 80%. Wow. Kalau saya ber-facebook atau ber-YM, kerja saya bergerak 20% aje..ishk3...

Sekarang bila saya bukak facebook saya, notifications pun seketul dua aje..Sebab saya dah jarang post status atau sibuk komen2 kat orang. Maka saya rasa facebook dah tak menarik.

Ada hikmahnya laptop saya rosak....


p/s: saya rindu laptop saya...mungkinkan selepas laptop saya sembuh, saya kembali 24 hours ber-internet? ISHK3...

p/s: Tapi tak ngadap internet pun tak best jugak. Kadang2 otak tetiba jammed ngadap kerja2 ku itu...(alasan manjakan penyakit 'M')

p/s: Saya rasa ayat2 saya makin berterabur lah...ishk3..otak jammed ni...baek tido!

Read more

Surat Cinta Saya

Written by Einzafeera 11 comments Posted in:


Salam Kawan-kawan.


Alhamdulillah saya masih diberi kesempatan untuk menulis entri baru harini. Agak lambat update sebab masa sangat2 tidak mengizinkan.

Tajuk entri macam hot kan? Mesti kamu semua x sabar2 nak baca kisah cinta saya. Ahaks. Sila jangan layan saya merepek!

"Surat Cinta Saya" hanyalah satu perumpamaan sahaja. Satu teknik baru yang sekejap tadi saya gunakan. Nak tahu lebih lanjut? Sila rajin2 meneliti satu persatu ayat2 saya okayy?

Setiap manusia biasa takkan terlepas dari merasakan seribu satu macam perasaan yang 'memenjarakan' diri kamu. Ianya juga bergantung kepada diri kamu sendiri macamana mahu handle 'penjara perasaan' itu. Kadang2 hampir sesak nafas dibuatnya kan? Lumrah kehidupan..penuh onak dan duri..kalau kehidupan kamu tu kosong semacam je, maka saya tabik spring la kat kamu. Lagi best ade onak dan duri tau. hehe

Mengadulah..mengadulah kepada sumber yang tepat. Semestinya Allah SWT itulah tempat kita mengadu segala-galanya. Allah SWT maha Memahami. Dia tahu hamba-hambaNya sikapnya ada turun ada naik. Allah SWT jugalah yang memberi petunjuk dan memandu kita dalam menunjukkan pilihan2 yang boleh kita pilih. Ok itu yang pertama dan yang paling-paling Utama.

Yang kedua. Tulis 'surat cinta'. Woha! bukan tulis surat kepada teman kamu okay. Tulis kepada diri kamu sendiri. Teknik ni saya adaptasi dari sebuah buku: Men are from Mars, Women are from Venus-John Gray.

Saya sama juga seperti manusia biasa. Bukan kuat setiap masa. Pelbagai onak dan duri perlu saya tempoh. Kadang-kadang tergelincir jugalah.

So, saya pun tulisla 'surat cinta' kepada kepada diri sendiri. Tulis..tulis..dan tulis..saya pun baca balik. Tiba-tiba saya dapat tahu punca segala kegusaran hati saya. Saya tiba-tiba dapat memahami situasi yang saya lalui sekarang. Automatik minda saya bertukar menjadi positif terhadap perkara2 yang saya anggap negatif selama ini. Selepas itu saya terus menerus menulis perkara2 positif pula. Now, saya sangat2 lega.

Tapi harus kamu simpan surat cinta kamu baik2 tau. Kalau nak berkongsi pun apa salahnya tapi make sure yang kawan kamu itu benar2 dapat terima penulisan kamu itu. Kot2 dia tak suka diri kamu ketika itu kan susah.

Banyak situasi boleh kamu aplikasikan teknik ni. Especially disaat kamu tidak puas hati kat seseorang. Daripada kamu serang dia baik kamu tulis dulu apa yang tak puas hati. Percayalah kamu akan lega. Tapi jangan tunjuk surat tu kat dia sudah!

Tapi nak tulis 'surat cinta' ni ada teknik2 dia. Bukan main belasah aje.

1) Luahkan apa yang terbuku dihati.
2) Luahkan apa yang kamu mahukan sebenarnya.
3) Motivate balik diri sendiri.


Apa pula teknik kamu?


p/s: Sila tambah apa yang kurang ye sebab saya ni kurang ilmu.



Read more

Definisi Wanita

Written by Einzafeera 7 comments Posted in: ,

Assalamualaikum.

Terima kasih kepada kawan-kawan yang sudi membaca entri saya.

Kali ini saya tidak mahu menaip panjang-panjang. Ini pun curik-curik masa sebelum masuk tidur.


Nah. Sila amati quote dibawah.


"Nafsu mengatakan wanita itu cantik atas dasar rupanya. Akal mengatakan perempuan itu cantik atas dasar ilmu dan kepintarannya. Dan hati mengatakan perempuan itu cantik atas dasar akhlaknya"


Kali pertama saya terbaca quote ini, hati saya terus terpaut padanya. Macam cinta pandang pertama pulak kan?


Gambar adik saya ketika mandi-mandi di swimming pool. Eh ada kaitan tak dengan tajuk entri kali ni ke? Eh biar ajelah.


Jadi apa pandangan kamu ketika melihat seorang wanita. Jatuh cinta pandang pertama jugakah?

Pasti permulaannya dengan Nafsu kemudian disusuli dengan Akal dan akhir sekali dengan Hati. kan? Disaat kamu melibatkan hati dalam memandang seorang wanita, ketika itu baru kamu sedar yang hati kamu sudah terpaut padanya! Adakah bermaksud kamu sudah jatuh cinta? HAHA. Kan saya sudah merepek..


p/s: Nanti saya nak buat survey, apa yang wanita pandang terhadap insan bernama Lelaki.

Read more

Setiap orang pasti ada tempat berkubang masing2 kan? Tak kira la tempat tu macam mana punya rupa bentuk, janji tempat tu kamu selesa nak buat kerja.


Inilah tempat berkubang semasa saya berada di School. Tapi kadang-kadang saya turun lab. NOR lab. Kalau takda kerja kat lab, saya melepak kat sini la. Sedikit sepah dan wayar yang penuh berselirat. Huh. Masa ni meja masih kosong. Tak banyak barang lagi...Kat sini jugalah tempat saya men-download movies. Nampak tak wayar biru tu? Intenet manyak laju tuu.. Tapi tu dulu la. Sekarang dah kene block.



Haa..ini pulak tempat berkubang no.1. Kat sinilah tempat buat kerja, kat sini la tempat tido, kat sini jugalah tempat makan. Bile buat kerja kat meja, saya tak boleh jeling-jeling ke arah katil saya. Terasa macam bantal-bantal tu menari-nari memanggil saya suruh bermanja-manja dengan mereka. Bila dah bermanja-manja tu alamatnya...zzzZZZzzzZZ lah! Woha!

Wah..saya tamak bantal. Sampai 3 bijik. Tamak tak?

Sebenarnya bantal-bantal tu khusus untuk kawan-kawan yang menyinggah di USM. Siap ada toto lagi tau. Tapi tu dulu..zaman kawan-kawan tengah tanam anggur bolehla singgah. Sekarang semua sudah bekerja dah. Bila la korang nak datang lagi kan?

(Ohh..mood rindu menerpa diri)


Ini gambar meja saya dari jarak dekat. Sekali lagi wayar laptop berselirat. Biarla dia. Jangan ada tikus gigit sudah.

Nampak tak gambar baby kt soft-board saya? Tu bukan saya. Saya sejak kecik memang tak seksi begitu. Eh?


Hmm..satu hari nanti saya pasti merindui tempat berkubang saya ini. Kecik je tak besar. Tak cantik pun. Sepah pulak tu. Tapi kat sinilah saya selalu menghabiskan masa-masa saya.

So, jom berkubang-kubang..!!


p/s: Kepada kamu yang sudah bekerja-kamu pasti rindu tempat berkubang kamu zaman belajar kan?

Read more

Kisah Bahasa Diam

Written by Einzafeera 8 comments Posted in: ,

(mode: bersantai bersama coffee)
(atmosphere: sejuk. hujan renyai-renyai)
(music: Halo-Beyonce)


"Bahasa diam adalah bahasa yang paling sukar. Dalam diam ada seribu soalan. Dalam diam ada seribu jawapan. Dan dalam diam ada seribu tafsiran. Dengan diam orang boleh berkata, 'aku cinta padamu'. Dan dalam diam juga orang boleh berkata, 'kita tidak lagi sehaluan'.....".

Saye tak tahu kenapa saye begitu berminat dengan Quote ini. Adakah.....??

Sudah jangan fikir yang bukan-bukan ok?

Begitulah definisi bahasa diam. Saya percaya kamu juga mempraktikkan bahasa diam kan? Tak pun kamu juga tersepit dengan bahasa diam kan? Tak kisahlah dalam situasi apa sekalipun. Tak kisahlah dengan sesiapa pun. Samada dengan teman hati/sahabat sejati/ibubapa/bos/orang sekeliling.

Apa-apa pun janganlah kite membuat sebarang tafsiran yang akhirnye boleh menyakitkan hati sendiri. Betul tak? Kelak kamu juga yang sakit. Dahtu sape nak pujuk? Saye ke? heh...?

Positifkan aje imaginasi kamu itu. Susah tapi akhirnya kamu senang hati. kan?

Tapi bukan semua situasi boleh kamu praktikan bahasa diam tau. Disaat kamu menderita penyakit merbahaya, dan kebetulan kawan kamu bertanyakan kamu sakit atau tidak, dan-dan tu kamu praktikkan bahasa diam, saya rasa macam nak stapler mulut kamu. Kasi diam terus. Kang jadi ape-ape yang tidak ter-imagine, ramai yang susah hati dan sedih melihat kamu nanti.

Wow..terkeluar ayat-ayat caring.

Saye rase saya patut stop sekarang. Nanti saye melalut mengarut, kamu pulak tak larat nak bace entri ini.


p/s: saye pengorek rahsia tegar. Kamu takkan sedar saye mengorek rahsia kamu. Tup-tup semua rahsia kamu dah dibongkarkan dengan jayanya..pasti bahasa diam kamu x menjadik.


(coffee saye dah habis)
(hujan sudah reda)
(saye bertukar kepada lagu Letto-Ruang rindu)


Read more

Hargai Masa

Written by Einzafeera 7 comments Posted in: , ,

Salam ceria semua.


Harini saya malas nak berceloteh panjang. Sekadar untuk mencuri masa kalian membaca entri terbaru saya.

Seperti biasa habit terbaru saya ialah meng-klik-klik gambar-gambar yang tertera di google. Taip sahajalah apa yang kamu mahukan. Pasti google akan list down website2 yang berkaitan.

Baru-baru ini, saya betul2 berminat dengan mutiara2 kata atau in english, quotes.

Dan quotes tersebut haruslah dihiaskan dalam format wallpaper. aah..cerewet betul saya. Seolah-olah, quote yang terhias di dalam gambar yang cantik baru saya nak tengok. Ishk..ishk..ishk..

Apa-apa yang menarik minat dan menyentuh jiwa saya, barulah saya mencapai pen (dakwat basah) lalu mencoretkan ia kedalam buku kecil saya. Dan kalau gambar2nya pula begitu menarik, saya terus meneruskan save kan ia untuk dijadikan wallpaper saya.




Saya betul-betul tertarik dengan gambar ini. Seolah-olah ia menterjemahkan maksud yang sangat ringkas tapi begitu menusuk kalbu.

Inilah gambar wallpaper terbaru saya..ahaks.

Gara-gara terlalu malas nak buat kerja, sehingga terpaksa letak wallpaper macam ini..hehe.

So.....jom buat kerja..!!

Wow sebuah semangat dah datang. Tak tau berapa jam ia boleh bertahan...

Read more

Berkaraoke

Written by Einzafeera 8 comments Posted in: ,


Hello..Bertemu kembali.


Entri kali ini aku saje suka-suki nak menaip. Bahase pun santai aje.

Semalam aku cuba untuk berkaraoke seorang diri dibilik. Maklumlah roomate aku pukul 8-10pm ade kelas.

Yups. Aku seorang diri di bilik.

Dengan pantas jari jemari ku mengklik2 lagu dalam laptop untuk diperdendangkan. Semalam aku pilih 3 lagu fevret. Apakah lagu fevret aku? Erm..takyah cakaplah yea..hehe

Nyanyi punye nyanyi tetibe ade idea nak record suara sendiri. Woha!

Lalu aku mencapai henfon aku dan menekan button 'record'.

Setiap satu lagu, masanya mencecah 4 minit. Dah habes nyanyi, aku pun cube untuk dengar balik suara emas aku ni.

Tup Tup....

Aku rasa cam nak gelak terguling-guling dengar suara sendiri. HAHAHA. Suara macam budak2 sekolah rendah. Pitching apetah lagi. Nafas tak sampai pun ade..

(Patutlah adik2 aku kat rumah tutup telinge bile aku cuba untuk menyanyi...)

Dengan segera, ketiga-tiga suara aku tadi telah di-delete tanpa belas kasihan.

Takmau kantoi. HEHE


p/s: Tiba2 aku sangat mengagumi suara2 penyanyi. cayalah mereka!!

Read more

Akhirnya Ku Temui

Written by Einzafeera 6 comments Posted in: ,

Assalamualaikum Teman-teman,


Sedikit perkongsian buat anda semua.

Sebuah video yang saya terjumpa di Facebook seorang sahabat.


video
Part 1


video
Part 2


Video ini betul2 memberi kesan terhadap diri saye.
Walaupun lakonannye tidaklah begitu mantap, namun mesej itu betul2 sampai...

Wassalam.

Read more

Maafkan dia

Written by Einzafeera 6 comments Posted in: ,


Pernah ke tengok seseorang tu seumur hidup dia, tak pernah dia marah?


Ade? Ade ke?

Saye percaya jarang jumpa kan?

Tapi setiap orang tu cara marahnya berbeza-beza. Ada yang membebel-bebel, ada yang menghentak-hentak, ada yang mencampak-campak, ada yang mencarut-carut, ada yang belasah membelasah, ada yang hanya diam tapi dalam hati penuh dengan hasad dengki.

Mungkin kita akan rasa puas hati dengan marah-marah. Tak berserabut kepala katanya..

Tetapi ketahuilah kamu, kemarahan kamu itu telah menyebabkan kelukaan yang mendalam. Baik kepada kamu yang suka marah-marah atau manusia yang kene marah.

Sebab itu islam menganjurkan bermaafan. Sebab dengan bermaafan, hati manusia itu akan bahagia.

"Bukan mudah..takkanlah dia dah buat salah, kite kene terus maafkan dia kot?"

Betul..bukan mudah. Kita merasakan kita sudah kalah. Kita merasa diri kita dipijak. Kita rasa dialah perlu merana atas kesalahan dia.

Tetapi sedarkah kamu, tembok yang menghalang kamu untuk memaafkan itu adalah EGO?

Semakin tinggi EGO kamu, semakin resah gelisah hati kamu. Bukankah kamu juga inginkan ketenangan? Sampai bila kamu mahu gelisah?

Maka, untuk mengecapi ketenangan, kite perlu berkorban. Korbankan keEGOan kamu itu.

Kita percaya bahawa Allah akan memberikan kita sesuatu yang lebih baik apabila kita memaafkan sesiapa yang menganiaya kita.

"...dan hendaklah mereka memaafkan serta melupakan kesalahan orang-orang itu; tidakkah kamu suka supaya Allah mengampunkan dosa kamu? Dan (ingatlah) Allah Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani." Surah An-Nuur ayat 22.

Besar sungguh ganjarannya..hanya dengan memaafkan, kita mendapat keampunan Allah.

Alangkah tenangnya hati apabila kita sentiasa memaafkan dan tidak pula berdendam.

"Dan hamba-hamba (Allah) Ar-Rahman (yang diredhaiNya), ialah mereka yang berjalan di bumi dengan sopan santun, dan apabila orang-orang yang berkelakuan kurang adab, hadapkan kata-kata kepada mereka, mereka menjawab dengan perkataan yang selamat dari perkara yang tidak diingini." Surah Al-Furqaan ayat 63.

Bila kita memaafkan seseorang yang menganiayai kita, apakah kita menghalalkan tindakan menganiayai kita?

Tidak. Perbuatan salah itu tetap salah.

Adakah memaafkan itu bermaksud tidak menegur?

Tidak. kita tetap menegur.

Apakah memaafkan ini bermaksud kita tidak boleh marah?

Tidak. Kita boleh marah.

Cuma bezanya, cara teguran kita itu. Cara kemarahan kita itu. Orang yang memaafkan itu lebih bersih tegurannya dan tidak disalut emosi yang melampau. Marah yang sebenarnya bagaimana pula? Semestinya kita marah mengikut neraca Allah SWT. Tidak perlulah sehingga mengguris hatinya dan sekaligus meninggalkan luka yang paling dalam.

Namun, semua pilihan terletak di tangan kita.

Memaafkan atau tidak memaafkan.






Sumber: Langit ilahi.com (klik sini)
Olahan semula: Saye.


p/s: Peringatan untuk diri saya juga. ^_^

Read more

Tersentuh Naluri Keibuan

Written by Einzafeera 5 comments Posted in:

Assalamualaikum pembaca2 ku..

Entri kali ni, saya memohon izin untuk menggunakan ganti diri 'aku'. Sebab, kisah dibawah merupakan sebuah kisah tentang pengalaman..

Kejadian berlaku pada 13 Mac 2009,

Al-kisah...dot dot dot

...dot dot dot...dipendekkan cerita, aku bersama-sama dengan 3 lagi sahabat (deel, amal and nabh) telah bersetuju untuk menziarahi sahabat sepersekolah kami yang baru sahaja selamat melahirkan zuriat beliau yang pertama.

Idea nak melawat tu mula2 muncul di saat aku click-click page sahabatku itu. Tiba2 mataku tertarik dengan gamba si comel itu.

Amna Syahira

Komen punye komen..



yaa..jelaslah aku yang mengesyorkan idea menziarah kan?

Ai takkan nak ziarah baby dengan lenggang kangkung je kan? So, berpakat-pakatlah kitorang untuk membeli 'ole-ole' buat si comel tu..

Disaat kaki kitorang melangkah ke babies department, hatiku betul2 tersentuh melihat baju2 yang kecik2 tu..alahai comelnye!!! Macam2 design, macam2 kaler. wahhhh comel comel comel!!

Bukan aku cakap dalam hati tau, tapi kitorang semua jerit2 tanda excited melihat dan mengibas-ngibas baju yang kecik2 tu..

(jerit2 dengan penuh sopan ok. jangan salah faham.)

Setelah setel urusan memilih baju comel, lalu kitorang pun terus bergerak menuju ke destina dimana Amna berada.

...dot dot dot...dipendekkan cerita,


pemilik camera: Taro

Setelah menimang-nimang, mengkiss-kiss, mendukung-dukung dari tangan ke tangan, tiba2 satu soalan cepumas keluar.

wahai ummi Amna, apakah rasanya bersalin?

Oyeah..mestilah kene tanye pengalaman sahabat sendiri kan...

(bermulalah kisah dari A ke Z...)

Setiap kali ade part2 yang "mengilukan", kitorang sekali lagi malah berkali-kali menjerit. Menjerit sampai daripada duduk, boleh pulak terbaring akibat mendengar pengalaman sahabat ku itu..Kesakitan..Kesakitan yang tidak dapat diluahkan..hanya kaum ibu2 je tahu ape rasanye..

sampaikan cik amal bersuara; kalau anak kita da besar tapi derhaka, patut 'disepak' je..

Apabila cerita part bersalin tu dah sampai ke Z, kepala kitorang semua tiba2 pening. haha.

(naluri keibuan sedikit goyah..)

Dan, bila kitorang pulang ke rumah nabh, ibu nabh pulak menambah cerita tentang pengalaman bersalin beliau. Ape lagi...semakin kuat la jeritan kitorang. haha

(naluri keibuan dah takmau keluar2..)


  • setiap wanita pasti merasa saat2 kesakitan itu suatu hari nanti.
  • Kaum lelaki, hargailah isteri kamu nanti yea..
  • sayangilah ibu kamu yang dah bersusah payah bermati-matian melahirkan kamu.
  • Kamu semua boleh try tanye ibu anda tentang pengalaman mereka. konfem kamu 'menjerit' macam kami. Suruh mereka cerita details.

Read more


monolog: apakah gambar di atas ada kaitan dengan tajuk post saye kali ini?

Ok. Tajuk yang agak menarik tapi sukar untuk ditafsirkan.
Rasa-rasanye, semua orang ada facebook kan? seolah-olah ia merupakan satu trend terkini.
Dulu..friendster..kini facebook..dan..majoriti kite semua dah tak mahu membuka friendster.
Sebab apa?
Kalo dalam bahasa pasarnya, "fenste Bosan". hohoho. Ni paling jujur dah ni.

So, apa yang anda buat bile ber-facebook?

Adakah anda inginkan apa yang anda tengah buat atau apa yang anda tengah fikir diketahui dan dibincangkan oleh semua kawan2 anda?

Adakah anda suka nak mengenakan orang dengan meng-tagged nama kawan2 anda terhadap sesuatu gambar yang aneh lagi pelik?

Atau adakah anda sibuk mencari dan meng-upload gambar2 sekolah yang muka nerd dan seterusnya memulakan operasi 'menjejak kasih'?

Atau adakah anda mempunyai hobi membalas komen2 yang lawak2 pada status kawan2 anda?

Atau adakah anda suka melihat dan mengomen dan menggelakkan gambar yang di upload oleh rakan2 anda?

Atau adakah anda sibuk mencari jodoh atau 'spare-part' melalui facebook?

(banyaknye atau.)

Apa-apa pun yang anda buat, ingat yang ini: Think before you post!
Dan yang ini: Add people that you only know!

Kenapa 'think before you post' and 'add people that you only know'?

Sebab sekali anda publish apa sahaja online, seluruh dunia boleh tahu tau. Especially benda2 yang personal seperti Hp number, alamat rumah dan sebagainye..manelah tahu ada yang ambil kesempatan kan? Kadang2 apa yang anda post tu pun boleh merosakkan hidupmu di kemudian hari.

Hati2 ye kawan-kawan!

p/s: saye kalo ber-facebook, suke bukak gambar2 yang best dan menarik. dan dalam hati saye akan cakap, 'jelesnye tengok camera kamu! cantik betul kamu tangkap!' -reason saya upload gamba yang kat atas tuu..=)

Read more

layout paling simple

Written by Einzafeera 0 comments Posted in:

Hai..!!


Inilah imej blog saye yang terkini. Too simple kan?

Putih.

Bersih.

Actually, saye gemarkan template yang ade 3 columns. Senang. Anda pun tak payah scroll down tapi ini sahajelah buat mase ni..

k.lah..

JUmpe lagi!

Read more

Open your Eyes

Written by Einzafeera 1 comments Posted in:

video

First video untuk blog ini!

Read more

EYE

Written by Einzafeera 2 comments Posted in: ,

My eyes are an ocean in which my dreams
are reflected....Anna M. Uhlich.

There are many things in life that will catch your eye,
but only a few will catch your heart...Pursue those....Unknown.

You always smile but in your eyes your
sorrow shows....William Peter Horn.

Look into my eyes and hear what I'm not saying, for my
eyes speak louder than my voice ever will....Unknown.

The true teacher defends his pupils against his own personal influence.
He inspires self-distrust. He guides their eyes from himself to the
spirit that quickens him. He will have no disciple....Amos Bronson Alcott.

You know you're in love when you can see
your unborn children in her eyes....Bryan Adams.

Look into my eyes and you will see what your love
is doing to me. My eyes have learned to smile....Unknown.

A man has only one escape from his old self: to see a different
self in the mirror of some woman's eyes....Clare Boothe Luce.

Even if your words are a lie, your eyes
always tell the truth....Libby Saumur.



p/s: ni mata salshaheda

Read more

Pelangi

Written by Einzafeera 2 comments Posted in:


Suatu petang,
Ketika aku baru pulang dari kerja,
Ketika aku melepak-lepak di meja bujangku,
Mataku tiba-tiba tertangkap satu 'objek' diluar jendelaku.

PELANGI!!!

INdAHNYA!!!

Lalu ku capai henfonku dan SNAP!


p/s: saje menggatal nak update blog walaupun angle gambar tak cun and tak pandai mengedit gambar. hehe




Read more

Tutorial?

Written by Einzafeera 15 comments Posted in: ,


Assalamualaikum kepada pembaca2 blogku ini. Tak kira, samada anda pembaca yg setia drop komen atau pembaca yg 'senyap2', apa2 pun terima kasih kerana sudi singgah di ruangan bebelan saye ini.


Harini saye sengaja nak menggatal update blog.

Tajuk pun saye belasah taip Tutorial.

Sebabnye, saye tengah marking jawapan tutorial zct 104/3.

Ape tu?

Modern Physics..ala..yang teori fizik pasal kite boleh travel ke center of galaxy dalam satu lifetime sekiranya kite bergerak dengan kelajuan cahaya. Dan subjek ni sekaligus mengapprovekan cerita kartun Doremon! atau satu lagi contoh, kenapa kalau kite duduk di dalam kapal atau bas yg tidak bergerak dan tiba2 sebuah kapal/bas disebelah kite bergerak, akan tetapi kita merasakan yg kapal/ bas kite sedang bergerak manakala kapal/bas yang disebelah kita itu duduk diam? (maaf, ayat berbelit-belit)

haa..itulah dia Modern Physics. banyak involve dengan calculations and derivations. Poning pale den.

Maka, untuk subjek yang saye tak score a.k.a LEMAH ketika 1st year, tetiba semester ini kene pulak marking kertas tutorial. Naseb baek just tgk kertas tutorial je, kalau kene mengajar macam mane pulak? mau gagap dibuatnye kan? kan?

Untuk itu, terpakselah saye 'mengexpertkan' diri demi kesejahteraan bersama. chewah!!

So, ape yang nak dikongsikan sebenarnye ye?

Sebenarnye, saye sekadar nak memberi peringatan sahaja. Sekiranya anda seorang student, anda perlulah menjaga tulisan anda. Tak mintak untuk tulis dengan cantik, cuma setiap huruf perlu jelas. kalau dah huruf C macam L, atau huruf U macam V, atau huruf R macam V, haa..macam mane tu maksudnye?

Sebab,
C=speed of light
L=length
U=initial velocity
V=final velocity
R=radius

So? kan da susah nak score kan? haha.

Sebenarnye, bukan itu point saye,, point saye ialah saye da penat nak memahamkan apekah yang budak2 ni tulis kat jawapan tutorial diorang. huhu. entah teori apa yang diorang tulis saye pun xtau. maka saya hanya memangkah ajelah ye jawapan kamu. sebab final answer kamu pun pelik. tapi kamu jangan risau, saye akan cube bagi markah kesian kat kamu. SEKIAN


p/s: gamba kat atas tu saje je letak. sebab terdapat permintaan kene letak gamba setiap post. sorila gamba buruk dan xde motif. hehe

Read more

Thank you for scrolling down

Related Posts with Thumbnails